Menahem Pressler en de Fancy Fiddlers

Menahem Pressler en de Fancy Fiddlers

 

PRESSLER met FF kwartet en Lucas Jussen, kleiner formaat

Vier dagen na zijn 90ste verjaardag geeft de wereldberoemde concertpianist Menahem Pressler een concert in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw samen met de Fancy Fiddlers.

In het decembernummer van het programmablad van het Concertgebouw ‘Preludium’ staat een interview dat Paul Janssen had met deze grote pianist naar aanleiding van dit concert. Met dank aan Paul Janssen voor de toestemming die hij ons heeft gegeven, citeren wij enkele fragmenten uit dit boeiende en uitgebreide interview:

“Pressler is nog volop actief als pianodocent aan de Indiana University, waar hij al sinds 1955 de centrale man is van de Jacobs School of Music. Lesgeven is voor Pressler zijn grootste passie, waarbij hij een Hebreeuws gezegde aanhaalt dat luidt: ik heb veel geleerd van docenten, ik heb meer geleerd van mijzelf, maar ik heb het meest geleerd van lesgeven. Want dan wordt je gedwongen na te denken over wat je doet en hoe dat onder woorden te brengen. Vandaar dat hij op 20 december in de Kleine Zaal een concert geeft met de Fancy Fiddlers van vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek: “De passie die zij voor de jonge talenten opbrengt is een waar genot om mee te maken.”

Op 20 december speelt Menahem Pressler met de Fancy Fiddlers het Twaalfde pianoconcert in A groot van Wolfgang Amadeus Mozart in de versie voor pianokwintet en met een kwartet van de Fancy Fiddlers het Pianokwintet in Es groot van Robert Schumann.